Mijn Bergsportervaringen op Corsica

* Omdat ik vele malen op Corsica ben geweest leek het mij leuk om mijn ervaringen in de Corsicaanse bergen op papier te zetten.

De 1e keer dat ik op Corsica geweest ben was in de zomer van 1990 en de laatste keer 2015. In het totaal ben ik 18 maal op Corsica geweest en dit praktisch in alle jaargetijden. In de jaren is er veel ten positieve veranderd zeker wat betreft de infrastructuur op het eiland maar het is er (helaas) ook wat drukker geworden.
In de bergen echter ben je al snel weer op jezelf, zeker als je de bekendere regio's mijdt.

De eerste kennismaking met Corsica was dus in de zomer van 1990 samen met mijn vrouw. Omdat ik eigenlijk nooit ergens naar toe ga zonder in de bergen onderweg te zijn hebben we ook in deze vakantie een aantal bergtouren gemaakt en zijn zo onder de indruk geraakt dat het voor een bergliefhebber logisch was om zeer regelmatig terug te keren.  

In de jaren erna heb ik de GR20 twee maal gelopen. Eerst in de noord-zuid richting en later in de zuid-noord richting. Tevens heb ik met vrienden het noordelijk deel van de GR20 in de winter gedaan. Daarbij moet aangetekend worden dat het een niet al te sneeuwrijke winter was.

De GR20 was zeker in de maanden mei/juni toen nog relatief rustig. Afgelopen zomer in juli heb ik aantal keer de GR20 gekruist tijdens pogingen om een aantal toppen mee te nemen en het moet gezegd worden dat er veel mensen onderweg waren.

Voor wie de GR20 in meer rust wil gaan lopen: mijdt de maanden juli en augustus indien mogelijk. Wil je echter de tocht ondernemen in mei of juni dan moet je wel rekening houden met uitstrekte sneeuwvelden. Enige kennis over hoe hiermee om te gaan is dan toch wel handig. Ondanks de grotere drukte is het lopen van de GR20 een ervaring die je ook in de zomermaanden niet wilt missen.

Tijdens de overige keren dat ik op Corsica op vakantie was met mijn vrouw en later met de kinderen was de basis veelal de Oostkust van waaruit ik aan de hand van een aantal Duitse- en één Franstalige gids het plan had opgevat om zoveel mogelijk 2000ers te bestijgen.


* Corse des Sommets : 117 sommets de plus de 2000 metres / Albiana
* Wanderführer Korsika : 65 Wanderungen auf Korsika / Rother Verlag (ook in het Nederlands verkrijgbaar)
* Trekkingführer Korsika GR20 : Rother Verlag
* Korsika für Bergsteiger und Kletterer / Hans Schymik (Uitgave 1970 - maar zeer nuttig)
* Verschillende IGN-TOP25 kaarten  - 1:25.000 - Altijd een goede kaart meenemen !

 
 


Overzicht van de bergen die ik heb bestegen:

* Uitgangspunt is de oostkust. De reistijd van de kust en terug kan al gauw zo'n 3 uur bedragen, uiteraard afhankelijk van je bestemming in het binnenland. Dus op tijd vertrekken.


Capu Tafunatu - Paglia Orba & Grande Barriere - Punta Minuta - Capu Larghia - Monte Cinto vanaf de Furcelle


Monte Rotondo (links) en Monte D'Oro (rechts in de verte) vanaf de Capu a e Furcelle

1- 3.  Capu a u Tozzu (Op de voorgrond links) / 2007 mtr , Capu a e Furcelle / 2062 mtr, Cimatella / 2098 mtr.

- Beginpunt van deze ronde was Castellu di Verghio . Een gite d'etape gelegen aan de weg Francardo - Col de Verghio. Vervolgens via de GR20 naar Bocca San Pedru en Bocca a Reta. Van hieruit wandel je naar de Capu a u Tozzu. Weer terug naar de Bocca a Reta en dan naar het zuiden over de graat ( lichte sporen - geen markeringen) naar de Capu a e Furcelle en de Cimatella.

Afdaling via de zuidoost graat van de Cimatelle (lichte sporen - geen markering) alwaar je de GR20 oppakt. De GR20 vervolg je dan noordwaarts weer terug naar Castellu di Verghio.

- Al met al een lange maar geen moeilijke tocht / Looptijd 7, 5 uur.4 - 5. Monte d'Oro (foto's zijn resp. foto (1990) en dia-scan (1998)) / 2389 mtr, Punta Rinosa 2008 mtr.

- Met de auto of met de trein naar de Col de Vizzavona. Vanaf hier naar het westen via de Cascade DAnglias naar .2064 en verder over de GR20 naar Bocca di Perdu. De weg naar de top van de Monte d'Oro vraagt een beetje klauterwerk. Vervolgens een klein stukje van de top naar beneden en de weg vervolgen naar het noordwesten, ook hier stukjes licht klauterwerk. Met een kleine zijstap neem je vervolgens de Punta Rinosa mee. Daarna volgt een lange afdaling om het massief heen terug naar het startpunt.

- Licht klauterwerk naar de top van de Monte d'Oro. Duidelijke paden / Looptijd 9 uur.


5. Monte Albanu / 2018 mtr.

- Met de auto in richting de Col di Verghio. Bij Albertacce rechtsaf naar Calasima en daar kun je een tijdje een zg. Piste en Terre volgen (zandweg - maar wat men hier onder verstaat varieert enorm: goed te rijden paden tot stukken met gaten waar je met je auto in kunt verdwijnen, bij wijze van spreken) Je moet zelf op een gegeven moment inschatten of je het verantwoord vindt.

Vanaf de plek waar ik de auto heb geparkeerd de weg vervolgt in richting van de Grotte des Anges. Hierna ga je naar het oosten.  Tamelijk wegloos - voornamelijk op de kaart gelopen. Vanaf de top mooie blik op de Paglia Orba en de Grande Barriére in het westen en de Cinque Fratti in het zuidoosten. Zelfde weg terug.

- Geen moeilijke weg maar geen duidelijk pad / Looptijd 5,5 uur.6,6a en 6b. Punta di i Pinzi Curbini (foto's zijn dia-scans - wintertocht)/ 2021 mtr.

- Deze top hebben we meegenomen tijdens de wintertocht van de GR20. Vanaf de Bocca d'Oreccia / 1427 mtr ga je naar het noorden en volg je de GR20 variant in de richting van de Refuge de Petra Piana. Hierbij overschrijdt je de Curbini.

-  Mooie wandeling maar lang als je deze vanuit het dal (Canaglia - tussen Vivario en Vizzavona) wilt doen. Leuker is het om naar de Refuge Petra Piana te lopen en daar te overnachten. Dan over de top naar de Bocca d'Oreccia, hier oostwaarts en zo weer terug naar Canaglia.

- 2-daagse tocht. Dag 1:  4-5 uur,  Dag 2:  5-6 uur


7 - 12. Punta Bacinellu / 2247 mtr, Monte Renoso / 2353 mtr, Punta di Valle Longa / 2281 mtr, Punta d'Urlandinu / 2273 mtr, Monte Tortu / 2262 mtr, Punta Capella / 2032 mtr.

- Je gaat met de auto vanaf de oostkust naar Ghisoni. Vervolgens richting Col de Verde en na 9 km sla je linksaf in de richting van het skistation. Aan het eind van de weg parkeren. Hier loopt een duidelijk pad in richting de Monte Renoso. Eenmaal op de graat lopen er richting de top van de Monte Renoso duidelijke wandelsporen. Het vervolg na deze top is minder duidelijk en de kaart is dan een belangrijk hulpmiddel. Na de laatste top Punta Capella ga je Noord - Noordoost om zo uiteindelijk de GR20 te bereiken. Deze weg eindigt dan weer bij het beginpunt.

- lange tour. 9 uur.


13. Punta a a Cappella (met vriend Toby)/ 2041 mtr. 

- Uitgangspunt is de Col de Verde. Je volgt de GR20 naar het zuiden en passeert hierbij de Refuge de Prati. Het pad loopt kort onder de top door. Hier moet je wat rotspartijen overwinnen om op de top te geraken. Mooie tour met fraaie blikken over de oostkust. Zelfde weg terug

-5 uur looptijd in totaal.


14 - 15. Capu a a Curia / 2041 mtr,  Punta Arctica 2327 mtr.

- Opnieuw met de auto richting Col di Verghio. Beginpunt is Maison de Poppaghia 1026 mtr. Vanaf hier gaat het pal naar het zuiden naar de Bocca a Stazzona 1719 mtr.  Vervolgens gaat het padloos naar het oosten over de Curia heen naar de Punta Arctica.  Je volgt de graat en dus is de richting duidelijk. Mooie vergezichten op de Hoofdkam / Monte Cinto en de bergen rondom de Monte Rotondo. Je volgt dezelfde weg terug naar de auto.

- Makkelijke wandeling / 6 uur.


16 - 20. A Muvrella / 2148 mtr, Capu di a Marcia / 2154 mtr, Capu a u Carrozu / 2139 mtr, Punta Mezzagnu / 2085 mtr, Punta Ghialla / 2085 mtr.

- Ditmaal is het uitgangspunt weliswaar een druk bezochte plek maar ook één van de mooiste dalen van Corsica. Vanaf Punte Leccia ga je in de richting van Asco en Plateau de Stagnu (Gite d'etape - GR20) op 1422 mtr.

Vanaf het plateau volg je de GR20 naar het westen en zo kom je op de Bocca di Stagnu. Vanaf hier ga je naar het noorden en volg je feitelijk de gehele kam naar het noorden tot aan de Punta Ghialla. De kam geeft mooie vergezichten op de omliggende bergen en bij helder weer kun je kijken tot aan de  bocht van Calvi.

Het pad dient gezocht te worden. Er zijn weliswaar lichte sporen maar overduidelijk is het allemaal niet. Soms is er het gebruik van je handen nodig om verder te komen maar in het algemeen is het goed loopbaar. De terugweg is het zelfde als de heenweg.

- Zeer lange tocht met geweldige vergezichten:  9- 10 uur.


21. Punta Scaldasole (met de Pozzi op de voorgrond) / 2101 mtr.


21A. Toby vermaakte zich uitstekend op de Pozzi

- Het beginpunt is de Col de Verde. Hier volg je de GR20 Noordwaarts tot aan een splitsing ongeveer bij .1591 op de IGN kaart 4252OT.  Tegenwoordig staat hier een Bergerie waar je wat kunt eten en drinken. Bij de splitsing linksaf en westwaarts richting Bergerie des Pozzi. Vlak na deze Almhut kom je op een fantastische plek, een zg. Pozzi. Een vochtige grashoogvlakte doortrokken van beekjes en meertjes waar veelal koeien of paarden grazen.

Hier ga je zuidwaarts naar de Col de Scaldasole / 1963 mtr. Vanaf hier volg je de graat noordwaarts tot aan de top. Hier en daar moet je je handen en voeten gebruiken.   Je kunt afdalen via de "achterzijde" tot aan Bocca di a Calle. Vanaf hier maak je een bocht naar rechts en leidt een pad je terug naar de Pozzi. Daarna volg je de weg terug naar de Col de Verde.

- In zijn geheel een mooie wandeling met enig klauterwerk kort bij de top. De pozzi is bijzonder. 6,5 - 7,5 uur


22. Punta a l'Oriente / 2112 mtr.

- Uitgangspunt is de Col de Vizzavona. Een duidelijk pad loopt naar Bergerie dez Pozzi (1400 mtr) vervolgens passeer je Punta Gradu. Hier verliest het pad zich aan duidelijkheid maar de richting wordt gevormd door de graat die zuidwaarts gaat richting Punta Scarpiccia. Vanaf deze top wordt de weg aangegeven door een paar steenmannetjes. Kort bij de top wordt het rotsachtiger en is hier en daar klimtechniek ( 1e en 2e graads) noodzakelijk. Terugweg is gelijk aan de heenweg.

- Mooie tocht met klimbewegingen aan het eind. 5-7 uur.


23. Punta Muratella / 2141 mtr.

-  Opnieuw is het startpunt Col de Vizzavona. Je volgt de GR20 tot de graat daar waar deze afdaalt naar Refuge L 'onda. Hier ga je links/westwaarts. De eerste piek in de graat die je volgt is de Muratella.

- Mooie wandeling. Gemakkelijk. 4-5 uur.


24. Punta di Tula / 2142 mtr,

- Deze top heb ik ondernomen vanuit de tent die stond naast Refuge Ciottulu a i Mori.

De Punta di Tula is relatief eenvoudig te belopen met als resultaat een mooi uitzicht op de Paglia Orba, Capu Tafunatu en de hoofdkam in het noordoosten.

Korte wandeling van 2 -3 uur vanaf de tent bij de Refuge Ciottulu a i Mori.


25. Cima a i Mori / 2180 mtr.

De route loopt door het weinig bezochte, maar fantastisch woeste Traunata-massief.

Het startpunt is Castiglione. Van hieruit naar het zuidwesten over een bruggetje en vervolgens in serpetines tot aan het Foret de Paduli, een kastanjebos.

Door het bos en verder westwaarts tot aan de eerste rotsen. Hier zijn meer sporen en steenmannetjes die de algemene richting aangeven. In de verte is de Grotte di Scaffa al te zien.Vanaf de grot iets lager een rivier(bedding) volgen tot aan de groene pas west van de top. Hier via blokwerk naar de top.  Prachtig uitzicht op het hoogland van Niolu.

De terugweg is gelijk aan de heenweg. Geen moeilijke route maar wel met enig zoekwerk.

Wandeling voor een volle dag: 7,5 - 8 uur.


26. Punta di Castelli / 2180 mtr.

Bij punt 1080 op de kaart (IGN 4251OT) is een parkeermogelijkheid. Vanaf hier volg je een duidelijk pad zuidwaarts totdat je naar zo'n 500 meter linksaf moet. Dit was een tocht met een lastig begin. Was al bezig om terug te gaan omdat het pad geheel overwoekert was.

Min of meer door toeval ontdekte ik een vaag pad en deze heb ik gevolgd tot aan Bergerie de Pozzi 1700 meter. Vanaf hier is er geen pad meer en volg je een schuin oplopende bergrug tot aan punt 2182. Hier bereik je de graat en volg je deze tot aan de top.

Nu kun je dezelfde weg terug maar je kunt ook vanaf de top verder naar het oosten gaan tot aan Bergerie de Cappellaccia. Vanaf hier kun je een goed pad volgen naar het dal. Bijna onderin is er een splitsing en hier ga je rechtsaf. Na 30 minuten ben je bij de parkeerplaats.

Zeer lange tocht: de gehele ronde duurde zo'n 10 uur (met pauzes) 


27. (op de top van de ) Capu Borba - in mei / 2305 mtr.

De Capu Borba volgt dezelfde weg als de Monte Cinto tot aan de Bocca Borba. Hier links de graat op en deze volgen naar de top. Dezelfde weg terug naar het Plateau. Prachtig uitzicht op de hoofdkam met Punta Minuta, Capu Larghia en Capu Rosso.

Heen en terug : 3,5 - 4,5 uur


28. Pic von Cube / 2247 mtr. - Variant op de Widmer/Witzmann route V-

Deze hebben we beklommen via de Zuidoostwand. Een mooie en vaste rotsroute Boven in de 4e graad. Je volgt vanaf plateau Stagnu de GR20 in de richting van de Cirque de la Solitude. Abgeseilt via dezelfde route.


29. Punta a e Grutella (rechterzijde foto)/ 2277 mtr.

Deze tocht ondernomen in mei met zeer veel sneeuw. Beginpunt is de brug over de Pont de Timozzo  in het Restonicadal. Parkeermogelijkheid.

Dit is tevens de route naar de noordzijde van de Monte Rotondo. Je loopt naar de Bergerie Timozzo en vervolgt de weg naar het Lac del Oriente. Dit is al een mooi doel op zich. Ik wilde een 3-tal pieken doen maar door de hoeveelheid sneeuw werd het alleen de Grutella. Vanaf het meer ga je zuidwestwaarts naar de top. Dit is gemakkelijke toer over blokwerk. Dezelfde weg terug.

Heen en terug : 5 - 6 uur


Paglia Orba en Capu Tafunatu

Met de tent onderaan de voet van de Orba en Tafunatu


 30 - 31. Capu Tafunatu / 2335 mtr,  Paglia Orba / 2525 mtr.

- Beide toppen heb ik één tocht beklommen. Beklommen omdat de beide toppen de nodige bergervaring vereisen. De Paglia Orba is een 2e graads tour en de eindbeklimming van de Capu Tafunatu staat te boek als 3e graads. Heb je de nodige alpine-ervaring dan is dit één van de mooiste (combinatie)routes op Corsica. Ik ben begonnen op de Col de Verghio en ben naar de Refuge Ciottulu di Mori gelopen en heb daar de tent opgeslagen voor de nacht.


31a en b. De route op weg naar de noordtop van de Capu Tafunatu en blik op het gat gezien vanaf de Paglia Orba / 2335 mtr.

'S morgens op tijd vertrokken en op weg gegaan naar de Col des Maures en heb vanaf hier de Paglia Orba bestegen. Onderweg geweldig uitzicht op het "gat" in de Capu Tafunatu. Je klimt voor een lange tijd door een schoorsteen totdat deze zich opent en vanaf hier wordt het dan wat gemakkelijker. Wat belangrijk is, is dat je geen stenen lostrapt in de schoorsteen.

De mensen die dan achterop komen kunnen deze vrijwel niet ontwijken.Vanaf de top een geweldig uitzicht op de "Grande Barriere" - de waterscheiding van Corsica. Via dezelfde weg terug  naar de Col des Maures dan westwaarts naar de voet van de Capu Tafunatu. Vanaf de col traverseer je links (zuid) omhoog totdat je bij een opvallende witte steen komt. Hier naar rechts (luchtig) totdat je in het gat komt (30 bij 12 meter). Je vervolgt de band verder naar rechts totdat je bij de NO graat komt. Je draait om de berg heen en op een gegeven moment kom je bij een schoorsteen (2e graads) - lastig als deze nat is. Je bereikt nu de topwand. Deze is weliswaar maar 15 meter hoog maar wel 3e graads en luchtig. Eenmaal over deze plaat is de top bijna bereikt.

Refuge - Paglia Orba / Capu Tafunatu - Refuge en terug naar Col de Verghio :  7,5 - 9 uur. Overnachten op de top van A Manica met uitzicht op de hoofdkam - noord/noordwest en blik naar het zuiden (Dia-scans)

32 - 33. A Manica / 2496 mtr, Punta Muzella / 2342 mtr.

- Een van de mooiste touren die ik gedaan heb. De reden hiervoor is dat het een route zonder duidelijk pad was. In mijn geval zeker want er lag nog een behoorlijke hoeveelheid sneeuw (mei). De meren waren nog deels dichtgevroren en de tocht duurde 2 dagen. Bivak gemaakt op de top van de A Manica.

Het beginpunt is de parkeerplaats aan het eind van het Restonicadal :  Bergerie de Grutelle 1370 meter. Iets terug komen er een aantal rivieren naar beneden en deze geven de algemene richting aan. Uiteindelijk kom je langs het Lac de Cavacciole en verderop kom je bij het Lac de Scapucioli.

Hier ga je zuidwestwaarts richting de kam waar de top binnen handbereik ligt.

De volgende dag ga je naar het zuiden naar het Bocca Muzella. Deze pas kruist de GR20. Hier volg je blokwerk naar de top van de Punta Muzella. Zelfde weg terug naar de Bocca. Om terug te komen bij de auto volg je de GR20 en vervolgens de weg naar beneden naar het Lac de Melo en Lac de Capitello.

De tocht heb ik gedaan in 2 dagen - totaal 11 uur looptijd . De tocht als zodanig staat te boek voor 9 uur in één dag.


34. Petra Niella  / 2345 mtr.

- Met de auto ga je richting Corte, vervolgens neem je de afslag op weg naar Vivario.  Zo'n 3 km voor Vivario kom je bij de brug over de Vecchio. Net voor de brug kun je rechtsaf een klein weggetje(CD 723)  in.  Rechts vrijwel meteen een klimtuin. Deze weg kun je een stukje volgen. Ik zou zeggen: waar je twijfelt stoppen en de bergschoenen aan.

De wandeling volgt het dal westwaarts. Je passeert bergerie Gialghellu en kort daarna kom je op de bocca Tribali 1590 meter. Vanaf hier volg je graat rechtstreeks naar de top van de Petra Niella.

De terugweg is gelijk aan de heenweg. Wandeling is niet moelijk. Afhankelijk hoe ver je bent gekomen met de auto duurt de wandeling zo'n 4-5 uur.


35 - 36. Pointe des Eboulis / 2607 mtr,  Punta Crucetta  /2499 mtr, Capu Falu 2540 mtr. 

- De Pointe des Eboulis is een lichte verheffing in de graat op weg naar de Monte Cinto. De start op weg naar de beide pieken begint dan ook vanaf Plateau de Stagnu. Vanaf de P.des Eboulis volg je de graat ZW-waarts. Eerst licht dalend en uiteindelijk bereik je de voet de van Punta Crucetta en kun je deze bestijgen. Van de Punta Crucette afdalen via de zuidgraat naar Bocca di a Crucetta (2456 mtr) Vervolgens via de noordgraat (1+) op de Capu Falu. Afdalen via dezelfde weg (lastig in de daling) en vanaf de Bocca via een duidelijk pad naar de graat die de Crucetta en de Cinto verbindt. Vanaf hier afdalen naar Plateau Stagnu.

Plateau de Stagnu- Eboulis - Crucetta - Falu en terug :  7,5 -8,5 uur.Monte Rotondo vanuit resp. het westen, noorden en zuiden (Dia-scan)

37 - 38.  Monte Puzzolu / 2525 mtr, Monte Rotondo / 2622  mtr.

- Omdat deze bergen vrij ver van de weg af liggen is het het prettigst om de tocht in 2 dagen te verdelen. Overnachten op de refuge Petra Piana om vervolgens beide bovenstaande toppen te bestijgen. Je moet wel van de Monte Puzzolu terug naar de voet van de Rotondo om deze te kunnen bestijgen. De graatverbinding is voor wandelaars niet te doen.

Refuge Petra Piana - Puzzolu en Rotondo : Meer als een wandelroute. Zowel de routevoering als de route zelf vereist ervaring. 6-7 uur.


39. (op weg naar) Monte Cinto / 2706 mtr.

- De Monte Cinto is het prettigst te bestijgen vanaf Plateau de Stagnu - zeg maar vanuit het westen.

Je loopt langer in de schaduw en het uitzicht is fantastisch.  Omdat het de hoogste verheffing op Corsica is ben je vrijwel nooit alleen onderweg.

Plateau de Stagnu - Cinto en terug : Het is een relatief lange niet te onderschatten tour met hier en daar luchtige stukken, soms ondersteund door kabels.  De route is duidelijk gemarkeerd. 5-7 uur.

* In 2015 weggereden bij de kust met 38 graden om uiteindelijk terug te komen bij de auto met hagel en sneeuw. Ook op Corsica kan het weer in de bergen verradelijk omslaan ! 


Andere mogelijkheden:

Naast de GR20 zijn er nog een aantal bekende meerdaagse trektochten te maken op Corsica

* Mare e Mare Nord

Mare e Mare Süd - GR20 (van zuid naar noord beschreven !) - Mare e Monti

* Mare e Mare Centre

* Mare e Mare Süd

* Mare e Monti Nord

* Mare e Monti Süd

* Sentier de la Transhumance

Dit zijn routes die u kunt terugvinden in de verschillende wandelgidsen van Rother - , Conrad Stein Verlag en Mueller Verlag

* Wat je ook op Corsica kunt doen is "huttentochten" maken van 2 of 3 hutten. Hier wordt niet veel over geschreven. Ik heb er een aantal gedaan en ik zal ze hieronder beschrijven.

1.  Forret de la Bonifatu - Refuge de Ortu di u Piobbu  4 uur

     Refuge de Ortu di u Piobbu   - Refuge de Carrozu (deel GR20 ) 7 uur

     Refuge de Carrozu  - Forret de la Bonifatu - 3 uur

2. Corte - Refuge de la Sega 5,5 uur

     Refuge de la Sega - via Plateau d'Alzo - Corte  5 - 6 uur

3. Restonica / Bergerie de Grottelle  - Breche de Goria - Bergerie de Lenze 5-6 uur

    Bergerie de Lenze - Refuge Manganu / Breche de Capitello - Restonica / Bergerie de Grottelle 5-6 uur

4. Canaglia - Refuge Petra Piana 5 uur

     Refuge Petra Piana - Punta de Pinzi Corbini - Refuge de l'Onda 4 - 5 uur

     Refuge de l'Onda - Canaglia 4 uur


Verder zijn er ook nog vele combinaties te maken als je de verschillende gite d'etapes meeneemt in de planning.

* Ik ben verder actief geweest in een aantal klimtuinen op Corsica zoals Chisa (Oostkust ten noorden van Solenzara), Sari Solenzara (Oostkust bij Solenzara), Conca (in de omgeving van Zonza), Senza Nome (ten zuiden van Calvi) en Ponte Vecchio. Tevens hebben we een aantal langere routes gedaan in het Bavella massief.

* Er zijn dus zeer veel verschillende mogelijkheden om in de Corsicaanse bergen onderweg te zijn. Ik heb dan zaken als canyoning, tourskieen, mountainbiken ed. niet eens benoemd.
Met een beetje doorzettingsvermogen en gevoel voor avontuur kun je zelf de mooiste toeren ondernemen.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 Reisboekhandel MoreTravelBooks | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel