Wandeltrektocht over Gran Canaria

Fokke vroeg mij op een gegeven moment of ik zin had om mee te gaan naar Gran Canaria voor een trektocht van een week en een beetje. Meestal ben ik in februari onderweg daar waar het koud is maar dit sprak mij ook wel aan en achteraf dient gezegd te worden dat 5...6...27 graden toch ook wel lekker is.  'S avonds geen haast om het tentje op te zetten om uit de kou te komen maar nog even lekker napraten, genietend van de warmte en de ondergaande zon....tja.

Hieronder vindt u de beschrijving van deze tocht zoals Fokke en ik die gelopen hebben. Deze 8- daagse wandeltrektocht is bedacht en uitgewerkt  door Fokke Dijkstra. De foto's zijn gemaakt door Fokke Dijkstra.


Dag 1:  Las Palmas  -  Puerto de Las Nieves 

We hadden een auto gehuurd in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. Aan de ene kant om bij ons startpunt te komen maar ook om nog een aantal praktische zaken te regelen. Zo hadden we allereerst brandstof getankt voor de benzinebrander en vervolgens onze permits die Fokke vanuit Nederland besteld had opgehaald voor de kampeerplekken die we zouden aandoen. Tevens hadden we halverwege de wandelroute een deel van het voedsel verstopt voor gewichtsbesparing (maar daarover later meer) en met hetzelfde doel zijn toen we naar St. Nicolas gereden om de spullen die we tijdens de tocht niet nodig hadden in het hotel achter te laten waar we onze laatste nacht zouden verbrengen. Uiteindelijk kwamen we aan in het noordwesten van het eiland en wel in het kustplaatsje Puerto de Las Nieves, de start van onze wandeling.  


Dag 2:  Puerto de Las Nieves ( zeeniveau)  - Campanada Tamabada ( 1210 meter)

In het dorpje ligt vrij prominent een rots met een kruis erop. Deze rots gaf ons de beginrichting aan. Onderaan de rots ging het eerst nog een beetje vaag omhoog maar zodra we wat hoger kwamen werd het pad duidelijker. De algemene richting was de schouder links (zuid) van de rots. We volgden het pad vanaf hier verder totdat we aan de linkerhand een aantal palmen met gebouwtjes aantroffen. Waar het pad scherp naar links ging konden we de weg rechtdoor vervolgen. Als richtlijn hielden we de elektriciteitsdraden aan. Na 5-10 minuten kwamen we bij de weg van Agaete naar St. Bartelomé.

* Bij welke cactus moesten we ook alweer linksaf?

Hier staken we de weg over. We zagen hier voor het eerst een bordje met Tamabada, het doel van deze dag. We vervolgden de weg rechtdoor. Soms was de weg breed dan weer wat smaller maar de route was onmiskenbaar. De bergen kwamen langzaam dichterbij en we moesten linksom deze bergkam heen. Onderweg hadden we steeds mooie vergezichten op het dal van Agaeta en de noordwestkust.
We vervolgden onze route totdat we op een met stenen omzoomt plateau uitkwamen (Era de Berbique)
Hier ging de route naar rechts - zuidwaarts (wegwijzer). 

* Rechts van het midden op de schouder : Era de Berbiqu 

We gingen zigzaggend omhoog door de Baranco de Maria tot aan de Mirador de la Vuelta del Palomar. We waren aangekomen aan de rand van het hoogplateau van Tamabada. Vanaf deze plek konden we voor het eerst de Teide op Tenerife zien. Weliswaar vaag omdat het zo heiig was maar toch. Vanaf deze col moesten we het duidelijke pad verder vervolgen en de borden volgen met opschrift : Artenara - Cruz de Tejeda.

* Het Zig-Zag pad op weg naar het Hoogplateau van Tamabada

Via een door bos omzoomd pad bereikten we uiteindelijk de Zona Recreativa Tamabada. Dit is een picknickplaats met barbeques ed. Om bij onze slaapplaats uit te komen moesten we de weg nog zo'n 15 minuten volgen. Op de Campanada Tamabada waren toiletten en drinkwater. Omdat het weekend was, was het redelijk druk met voornamelijk mensen van het eiland. Doordeweeks zal het een stuk rustiger zijn. Zoals we al aangaven, het is gratis maar je moet wel een permit hebben. Er was wel degelijk controle.

Maar wat een plek ! We hadden onze tent op de rand van het plateau geplaatst van waar we een prachtig uitzicht hadden over de zee en we verheugden ons al op de zonsondergang van deze avond. De temperatuur was aangenaam maar door de hoogte, we zaten 1200 meter hoger dan vanmorgen, was een fleecejasje op een gegeven moment toch wel prettig.

(extra informatie Elmar Gran Canaria route nr. 6 en 7)

* Campanada Tamabada - Zonsondergang.....


Dag 3:   Campanada Tamabada ( 1210 meter) - Alta Vista (1376 meter) -  Zona de Acampada Reducida: Montaña de Artenara

Na een behoorlijk nacht en een verantwoord ontbijt moesten we vanaf de camping eerst terug naar de parkeerplaats tussen de camping en de Zona Recreativa. Hier volgden we een pad naar rechts tot we bij een splitsing (asfalt) kwamen waar we opnieuw rechtsaf moesten in de richting van de Casa Forestal. 
Hier liepen we opnieuw over een klein stukje asfalt maar al snel konden we rechts het bos in en een bospad volgen die zich parallel aan de rijweg hield.
Zo nu en dan kruisten we deze asfaltweg. We hadden in het wandelgidsje gezien dat er onderweg nog een mooi uitkijkpunt was en deze wilden we niet missen. Deze viel prima in de route van deze dag in te passen en zo kwamen we aan bij het begin van de route naar de "Alta Vista": een fraai uitzichtspunt over de westkust van Gran Canaria. Inpasbaar ? ja, maar deze extra trip hield wel in dat we zo'n 520 meter moesten stijgen en dalen. 

* Fokke op het puntje van de "Alta Vista"

De route naar de Alta Vista was duidelijk te volgen en duurde zo'n 3 tot 3,5 uur retour. Wij hadden de rugzakken aan  het begin van de route verstopt en namen alleen water en wat repen mee voor onderweg. De beloning was er uiteindelijk wel naar. Alle hoogtepunten van de verdere tocht konden we zien liggen ! Zie ook route nr. 3 in het Elmar gidsje.

Terug bij het begin van de Alta Vista vervolgden we route en ook hier hielden we de borden Artenara - Cruz de Tejeda aan. Net als voorheen moesten we een paar keer de rijweg kruisen maar verkeer was gelukkig schaars. Op een grote kruising van de wegen GC 217 en de GC210 liepen we rechtdoor en gingen we over de Brezos, een uitzichtsberg van 1336 meter, heen. Dit was met recht een kuitenbijtertje. Het pad gaat zeer steil omhoog en dit voor een lange tijd. Het uitzicht bleef echter schitterend en we hadden dan ook fraaie vergezichten over de hoogvlakte van Acusa en de diepten van de Tejeda kloof. We gingen over de "berg" heen en daalden af in richting Artenara.

* Op weg naar Artenara....

Onderaan bij een kerkhof / Helikopter landingsplaats splitste de weg zich. Rechtdoor ging het naar een zendmast maar wij namen de linkerweg. We vervolgden de weg zo'n 15 minuten totdat we het centrum van dit mooie bergdorp binnen liepen.  Net voor het plein bij de kerk zat rechts een winkeltje waar je water, fruit ed. kon kopen. We namen hier dan ook wat fruit mee en 5 liter water. Water voor de avondmaaltijd, water voor het ontbijt, water voor onderweg.....

Om bij de volgende kampeerplek te komen moesten we, gezien vanaf de entree van de kerk, linksaf en meteen daarna naar rechts. Hier gingen we een smal straatje in en het ging nu steil omhoog in de richting van de Montagna de Artenara (op de Kompass kaart is sprake van Le Degollada 1481 meter) We volgden nog zo'n 10 -15 minuten een zeer steile, verharde weg die overging in gravel en uiteindelijk uitkwam op een T-splitsing.

Hier liepen we schuin links de berg op. Er waren hier veel paden maar de algemene richting is gewoon omhoog. Wij hebben hier verder geen bordjes meer gezien met een aanwijzing voor een kampeerplek. We besloten uiteindelijk om in een bocht naar rechts onze tent op te zetten. Er was hier een soort van terrasvorming die behoorlijk vlak was. Waarschijnlijk was dit ook inderdaad de kampeersite.

(extra informatie Elmar Gran Canaria route nr. 4)

* Onze vermoedelijke kampeerplek...........


Dag 4: Zona de Acampada Reducida:  Montaña de Artenara - Cruz de Tejeda -  Zona de Acampada El Salado

Vanaf onze kampeerplek gingen we naar links om zo de borden "Cruz de La Tejeda" te volgen. Een goed bospad leidde ons omhoog naar een aantal mooie vergezichten. Onderweg troffen we een aantal grotten aan (Cuevas del Caballero) waar in het verleden de eerste inwoners van Gran Canaria hun domicilie hadden.

Vanaf dit punt draaiden we links om de berg heen (een verrassend stukje Gran Canaria met fraaie vistas op het noordwesten van het eiland) en liepen we onderlangs de Moriscos 1773 meter. Er volgde een lange flankwandeling en uiteindelijk daalden we af via een "vervelend" stukje zeer steil pad zonder veel steun voor je voeten en we bereikten uiteindelijk de parkeerplaats op de Cruz de Tejeda.

* De "flankwandeling" en de weg naar Cruz de Tejeda 

Na de parkeerplaats bereik je een aantal verkooppunten van lokale artikelen. In de 1e stand kochten we kaas en brood. Even verderop waren er een 2-tal restaurants waarwaar we even lekker konden ontspannen.

Om onze weg te vervolgen gingen we rechts langs het restaurant "Asador de Yolanda", vervolgens voorbij aan de tuin van het hotel en liepen we verder over de asfaltweg. Al na een paar minuten konden we links langs de helling omhoog en kort daarna bogen we rechtsaf in de westflank van de Morro de la Armonia.
Deze weg hielden we aan tot dat deze overging in een piste. Het pad liep verder door een bosperceel en was verder  prima te volgen. Na zo'n 400 meter kwamen we weer op de weg en kwamen uit bij een chalet. Deze gingen we rechts voorbij en vervolgden we de geplaveide Camino Real.

* De Piste met vergezicht op de "Pico de Las Nieves"

We bleven parallel lopen aan de GC 130 totdat we uiteindelijk uitkwamen bij een kruispunt van wegen. Om bij de kampeerplek "El Salado" te komen moesten we nog een tijdje de GC 130 volgen. Deze kampeerplek was een relatief vlak stuk terrein gelegen tussen Canarische dennen met een mooi uitzicht op de oostzijde van het eiland. Dit was de plek waar we een deel van ons voedsel hadden achtergelaten in een ruimte tussen een aantal rotsblokken. We hadden dit in stevige plastic bak gedaan veilig voor regen en beestjes. Helaas niet alle beestjes. Een knaagdier had zich door het plastic heengegeten en een deel van onze notenvoorraad opgegeten. Het beeld van een uitbuikende knaagdier spookte door mijn hoofd !  

Helaas waren er hier geen faciliteiten en voor water moesten we een stukje lopen naar de Zona de Acampada Collectiva: Corral de los Juncos. Hiervoor moet je terug naar het kruispunt. Hier linksaf, voorbij een restaurant en na 10 minuten kom je bij een afslag naar rechts. Hier staat een bord naar de camping. Op dit terrein waren kranen en toiletten.  

(extra informatie Elmar Gran Canaria route nr.1, 19 en 20)


Dag 5: Zona de Acampada El Salado - Pico de Las Nieves - Kampeerplek Los Balladeros

Na een koele nacht gingen we op weg naar Los Balladeros. Vanaf de kampeerplek moesten we toch eerst weer even de GC 130 volgen. Op de wegkruising die volgde gingen we rechtsaf (GC 134) tot het eind van de weg (Kiosk met koffie). Een doorgang in de afsluitende muur bracht ons op het pad in de richting de Pico de Las Nieves. De wandeling naar deze piek was absoluut de moeite waard. De Grenspaal bovenop rechts is de plek om wat foto's te maken. De overige toppen zijn moeilijk te bestijgen.

* De lavavelden op weg naar Cruz Grande

Vanaf de grenspaal moesten we terug naar de aanlooproute en wandelden we west-zuidwestwaarts tot aan punt 1741 op de Kompass kaart. Vervolgens liepen we naar het zuiden in de richting van Cruz Grande. Via uitstekende wandelpaden kwamen we uit op plateaus met verschillende types lava. Vanaf hier moesten we afdalen via steile serpetines (fraai aangelegd-camino Reaal) om zo uit te komen bij Cruz Grande (1249 meter).   

* De goed aangelegde camino richting Cruz Grande

Vanaf Cruz Grande volgden we de wandelweg in de richting van de Degollada de la Manzanilla - deze col werd niet aangedaan, de kampeerplek ligt in het dal ervoor. Vanaf hier werd het een brede piste (gravelweg) tot aan de Degollada el Dinero (1258 meter).  Vanaf deze col volgden we verder het brede pad naar links om uiteindelijk aan de rechterzijde kampeerplaats El Balladeros te vinden. Het duurde even voordat we er waren en ook in de gaten hadden dat het hier een kampeerplek betrof. Dit omdat het niet meer was dan een ruime open plek in het bos. Ook hier hadden we een (gratis) permit nodig.

Voor water moesten we zo'n 10 minuten doorlopen tot aan de Casa Forestal. Achter het waterbekken was een kraan waar we water konden tappen.

(extra informatie Elmar Gran Canaria route nr. 25 in omgekeerde richting)

* Kampeerplek Los Balladeros


Dag 6: Kampeerplek Los Balladeros - Passo El Sordo 1117 -  Stuwmeer Chira  - Stuwmeer Soria - Stuwmeer Cueva de Las Ninas

* Er  waren 2 opties om bij de Passo El Sordo te komen.

a. Van de kampeerplek terug naar de Degollada el Dinero en hier dan linksaf (volg route 30 in het gidsje Elmar Gran Canaria tot aan Passo el Sordo)

b. Wij kozen voor deze optie. Vanaf onze kampeerplek gingen we vrijwel direct linksaf en volgden lichte dalend de brede piste. We volgden deze piste voor zo'n 1-5 a 2 uur tot aan Los Helechos. Het duurde nogal voordat we er waren en we twijfelden op een gegeven moment of we wel op het juiste pad zaten. Gelukkig voor ons was dit het geval. Hier gingen we rechtsaf omhoog tot aan de Passo El Sordo. Vanaf de pas hadden we een mooi uitzicht op het stuwmeer Embalse de Chira. Nu gingen we west-zuidwestwaarts via een goed en duidelijk pad in richting van het stuwmeer. We bereikten een piste in het dal en na zo'n 10-15 minuten konden we linksaf de stuwdam op.

*Stuwmeer Chira & hoogvlakte Lomo de La Palma

We staken de stuwdam over en gingen aan het einde links waar we vervolgens bij een ommuurde waterleiding kwamen. (Zie: route 28 Elmar Gran Canaria)
Naast deze waterleiding volgende we kort het pad tot waar deze overwoekert was en vervolgens gingen we de open, droge waterleiding in totdat we niet meer verder konden. Via een grote rotsformatie kwamen we in een daarboven gelegen Barranco. Daar pakten we het pad weer op en als algemene richting hielden we de stroompalen aan.

Na zo'n 5-10 minuten kwamen we opnieuw bij een piste. Hier weer naar links. We bevonden ons nu op een soort van hoogvlakte genaamd "Lomo de La Palma". Een wandelpad voer naar rechts (vrij onduidelijk) en ging vrij steil naar beneden. Het pad zelf was uiteindelijk goed te volgen. na zo'n 50 minuten bereikten we de stuwdam van Embalse de Soria (inkoopmogelijkheid bij kruidenierswinkel)
We volgden het stuwmeer langs de westzijde en het was een nog zeer lange, maar gemakkelijke wandeling om uiteindelijk bij de kampeerplek Cuevas de Las Ninas te komen. Deze ligt aan de Embalse Cuevas de Las Ninas. Lees nog even route 29 in het Elmar gidsje. Je kunt kiezen uit de lange en de korte variant. Het scheelt een uur lopen.  

* Embalse Cuevas de Las Ninas en de gelijk genaamde kampeerplaats


Dag 7: Kampeerplek Cuevas de Las Ninas - Aura de la Naturleza -  Montagne del Horno - Kampeerplek ( in het wild)

Vanaf de kampeerplek aan de Embalse Cuevas de Las Ninas liepen we voorbij het toiletgebouw de GC605 op naar rechts en volgden deze weg zo'n 10-15 minuten. Net na de slagboom aan de rechterzijde wandelden we links de berg op in de richting van "Cruz de la Huesita". Er staat hier trouwens geen kruis !

De weg was duidelijk te volgen totdat we bovenaan een piste bereikten. We namen de bovenste (noordelijke) piste en gingen linksaf naar het westen. De route die wij kozen was een avontuurlijke route met soms overwoekerde paden, omgevallen bomen  en gladde platen van drooggevallen watervallen.We hielden hier links aan totdat we wederom een piste bereikten, links (oostelijk) van de  Aura de la Naturleza.

De weg van waar we naar beneden kwamen stond niet op de kaart. Een eenvoudigere variant is om vanaf "Cruz de la Huesita" de brede piste te volgen via de Montagna de Sandara en de Degollada de Las Brujas (zie Kompass kaart 237 Gran Canaria) om zo bij de Aura de la Naturleza te komen.

Onze niet op de kaart aangegeven route vervolgend. Op de piste liepen we naar rechts (ietwat langdradig) tot de Aura de la Naturleza. Hier gingen we het huis voorbij en na de eerstvolgende bocht moesten we linksaf de berg op tot Roque El Castillette (zendmast)

* Montagne de Ojeda - Montagna del Horno

Het pad volgend naar rechts, om het massief heen liepen we over een prachtig, ruig pad onder de westwanden langs van de Montagna de Ojeda en de Montagna del Horno. (zie ook route 38 Elmar Gran Canaria).

Op het moment dat we een hoogterug bereikten kwamen we op een splitsing van wegen.  Hier liepen we min meer rechtdoor en kwamen we aan op een brede hoogvlakte (El Laurevilla) bedekt met Canarische dennen. Dit maakt deel uit van het natuurgebied Inagua.  Wij hebben hier overnacht (officieel verboden) Het is beter om zo´n 20 minuten door te lopen voorbij het (kapotte) bord van het park  zodat u buiten de beschermde zone komt, alwaar het risico wat kleiner is op controle.

*Avondstemming met de laatste zonnestralen op de Montana de Horgarzales 


Dag 8: Kampeerplek Wild – San Nicolas

* De laatste wandeldag stond op het programma. Vanaf onze slaapplek volgende we het pad noordwaarts en volgden deze over de Mirador del Viso (998 meter) van waar we nog een prachtige blik hadden op de Teide. Vanaf de Mirador ging het eerst nog licht naar beneden maar halverwege werd het pad allengs steiler en steiler. Dit gedeelte was misschien wel het zwaarste deel van de  gehele wandeltocht.

Een laatste blik op de Teide - Tenerife : de hoogste berg van Spanje 3718 meter

Al met al waren we nog zo’n 3 tot 3.5 uur onderweg tot aan San Nicolas. We hadden hier een slaapplek gereserveerd en dat was wel zo aangenaam. In het stadje hebben we nog een nachtje doorgebracht om de volgende morgen de bus te nemen naar het vliegveld.


Algemene informatie en indruk van de route:

De door ons afgelegde afstand is plusminus 155 - 165 km met een hoogteverschil van zo'n 6000 mtr als je de extra delen van de route meetelt die wij hebben gewandeld. De wandelingen namen de gehele dag in beslag maar met voldoende tijd voor pauzes en foto's. De langste dag was dag 5 waar we zo'n 10 uur onderweg waren mede ingegeven door het zoeken naar de route op de hoogvlakte.

Het was een mooie, verrassende, middelzware wandeling met mooie vergezichten en een behoorlijke afwisseling. Alhoewel je toch een aantal keer de weg moest vervolgen via het asfalt was dit niet storend. Persoonlijk vind ik het wel aan te raden om stevige wandelschoenen (stevige AB of B schoenen) te dragen vanwege de vele losse keien op de route. Slapen deden we op “reguliere” kampeerplekken die weliswaar gratis zijn maar waar wel een permit overlegd dient te worden.

De permits zijn te krijgen bij het 'Oficina de información y atención al ciudadano (OIAC)' in de Profesor Agustín Millares Carló in Las Palmas. Deze permits moet je minstens 3 dagen van tevoren aanvragen en dat kan via de mail / telefoon. Je moet ze persoonlijk afhalen en daarbij paspoort of ID kaart kunnen overleggen.

Uiteraard zijn er wel een aantal varianten aan te brengen, als je maar rekening houdt met het inslaan van water. De temperatuur tijdens onze tocht was overdag zo'n 25°C - 27°C maar s'nachts koelde het aangenaam af.

Water is weliswaar langs de route goed te vinden maar vereist wel planning. Weten wanneer je kunt inslaan en hoe lang je er vervolgens mee moet doen tijdens de wandeling en wat je nodig hebt voor de maaltijd ’s avonds en de volgende morgen voor het ontbijt. Wij hebben het eten en brandstof voor de hele week in de rugzak meegenomen waardoor de rugzak op zo'n 15-17 kilo uitkwam, afhankelijk van de hoeveelheid water die je tegelijkertijd moest vervoeren.

Op een aantal plekken kun je onderweg nog wat eten/drinken inslaan. Dag 2: in Artenera  -  Dag 3: Cruz de Tejeda (beperkt)  -  Dag 5: in Soria.

De route is gemaakt met behulp van het Elmar wandelgidsje Gran Canaria en Kompass kaart 237 Gran Canaria. Deze kaart is niet geheel zonder fouten dwz. niet alle wegen zijn duidelijk aangegeven. Wij denken dat je zowel deze kaart als de Kümmerly & Frey Gran Canaria bij je moet hebben voor het beste overzicht. 

Nieuwsbrief

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 Reisboekhandel MoreTravelBooks | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel